Pęczotto z pieczarkami
Odkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne danie. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny.
Pęczotto z pieczarkami
- szklanka kaszy pęczak
- 10 szt pieczarek
- cebula
- por
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowo-grzybowego
- 1/2 łyżeczki pasty chilli
- natka pietruszki posiekana
- 200 ml piwa jabłkowego lub cydru
- szczypta kuminu
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowo-rozmarynowego (u mnie domowy)
- łyżka kaparów
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- parmezan (lub inny twardy ser)
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody.
Pieczarki pokroić w kostkę, cebule i czosnek w drobną kostkę. Pora w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, pora i czosnek, zrumienić, dodać pieczarki, posolić i wszystko razem smażyć ok 5 minut. Na patelnie dołożyć ugotowaną kaszę, wymieszać, dodać sos sojowy i chilli, podlać piwem lub cydrem, doprawić kuminem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 7 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, kapary, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze. Posypać startym serem.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję.
UsuńO tak, to prawda, uwielbiam to danie, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńno ta kasza może być pyszna.
Usuń