Pęczotto z pieczarkami

Odkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne danie. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem  kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. 



Pęczotto z pieczarkami
  • szklanka kaszy pęczak
  • 10 szt pieczarek
  • cebula
  • por
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli
  • natka pietruszki posiekana
  • 200 ml piwa jabłkowego lub cydru
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowo-rozmarynowego (u mnie domowy)
  • łyżka kaparów
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • parmezan (lub inny twardy ser)




Kaszę  ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody.
Pieczarki pokroić w kostkę, cebule i czosnek w drobną kostkę. Pora w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, pora i czosnek, zrumienić, dodać pieczarki, posolić i wszystko razem smażyć ok 5 minut. Na patelnie dołożyć ugotowaną kaszę, wymieszać, dodać sos sojowy i chilli, podlać piwem lub cydrem, doprawić kuminem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 7 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, kapary, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze. Posypać startym serem.


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger