Tagliatelle z klopsikami
Proste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby.
Tagliatelle z klopsikami
mięso:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka kuminu
- łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- natka pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej domowy)
- 1/2 szklanki bulionu
- szalotka
- ząbek czosnku
- słoiczek pomidorów w galarecie
- szczypta cukru
- papryka ostra do smaku
- łyżeczka oregano posiekanego
- kilka listków bazylii posiekanej
- olej do smażenia
- parmezan
- gniazda tagliatelle pełnoziarniste
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. Wyjąć i przełożyć na talerz.
Szalotkę i czosnek siekamy w kosteczkę. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, szklimy szalotkę i czosnek, dodajemy pomidory w galarecie, chwile smażymy razem, dodajemy koncentrat, podlewamy bulionem, dusimy razem aż składniki się połączą. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, szczyptę ostrej papryki, oregano i bazylię. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone klopsiki, mieszamy, chwilę razem dusimy. W międzyczasie gotujemy al dente makaron. odcedzamy i wrzucamy do sosu wszystko razem dokładnie mieszając. Posypujemy startym parmezanem i oregano lub bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz