Zalewajka zagłębiowska
Zalewajka czy żur? która zupa była pierwsza, która zupa jest lepsza? a może to jedna i ta sama zupa? Nie, obie są podobne, ale każda jednak inna. Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski i wraz z migrująca ludnością w poszukiwaniu pracy dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. Ma kilka regionalnych odmian: świętokrzyska, radomszczańska, zagłębiowska, każda inna, ale łączy je jeden wspólny element - to gotujące się ziemniaki zalewamy zakwasem. Proste prawda?
Zalewajka zagłębiowska
zaczyn:
- 2 łyżki mąki żytniej (mąka na żurek z otrębami)
- 2 ząbki czosnku
- skórka z chleba
- 3/4 szklanki wody nie gotowanej
Składniki wymieszać w słoiczku, przykryć gazą i odstawić na 3 dni, następnie przecedzić. 2/3 zaczynu po przecedzeniu odjąć i zostawić sobie na później.
zaczyn właściwy:
- 1/3 zaczynu
- 5 łyżek mąki żytniej
- 1 litr wody nieprzegotowanej
- 2 ząbki czosnku
Składniki zmieszać z zaczynem, który został przygotowany wcześniej i zostawić całość w słoiku po gazą na kolejnych 5 dni w cieple. Jeśli pojawi sie nam kożuch na wierzchu należy zebrać go łyżką.
na zupę:
- 1 litr zaczynu żurku
- 700 g ziemniaków
- majeranek
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- kiełbasa
- opcjonalnie jajka
- śmietana
- sol
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki drobno pokroić w kostkę i zalać wodą, tak by były tylko nią przykryte. Gotować aż będą prawie miękkie. Kiełbasę (można wcześniej podsmażyć) pokrojoną w kostkę dodać do miękkich ziemniaków razem z pokrojonym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Wlać zakwas żurku i zagotować całość na małym ogniu. Na koniec do smaku dodać śmietanę ok 1-2 łyżek i jeśli ktoś lubi to jajka ugotowane.
ciekawy przepis, nie jadłam takiej zupy:)
OdpowiedzUsuńproszę spróbować.
UsuńJak na Zagłębiu. :)
OdpowiedzUsuńo tak.
UsuńMa Pani wspaniałego bloga, dobrze, ze tu trafiłam :-)
OdpowiedzUsuńniezmiernie mi milo. pozdrawiam.
UsuńO, to ja częściej zalewajkę robię niż żurek, bo właśnie na takich krojonych ziemniakach.
OdpowiedzUsuń