Babka truskawkowa z migdałami
To ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre. Polecam.
Źródło
Źródło
Babka truskawkowa z migdałami
- 300 g truskawek
- 300 g mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 espresso (albo 100 ml kawy rozpuszczalnej mocnej)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g płatków migdałowych
- cukier puder
Wysmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą. U mnie forma z kominem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć truskawki i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę posiekać. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać czekoladę. W drugiej misce ubić na puch jajka z cukrem, dodać roztopione masło, jogurt i espresso. Wymieszać razem. Teraz wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki i ostrożnie wcisnąć je w ciasto. Posypać migdałami. Piec przez 50 minut, do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia, gotowe posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Pyszne ciasto. Robiłam kiedyś podobne tylko, że z białą czekoladą:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciasto! lubię wilgotne i pełne smaku placki :)
OdpowiedzUsuńtruskawki, jogurt, migdały i czekolada, to nie mogło się nie udać:) kocham!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńO mniam, jestem pewna, że smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńprzepis super:) czy można zrobić ciasto w zwykłej tortownicy? jaka najlepsza średnica?
OdpowiedzUsuńmożna ja użyłabym takiej niedużej np 22 cm albo niewielkiej blaszki.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń