Curry z klopsikami z indyka
Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia.
Curry z klopsikami z indyka
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżeczki startego imbiru
- szalotka
- cebula
- 2 pomidory
- papryka czerwona
- puszka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- sok z 1/2 - 1 limonki
- łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 do 1 łyżki pasty żółtej curry
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kolendra lub natka
- ryż
Szalotkę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mięso mielone, imbir starty, pieprz, szalotkę. Z masy uformować małe kuleczki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na rumiano. Wyjąć odstawić na bok.
Cebulę pokroić w kostkę, pomidory i paprykę również. Na patelnie dolać oliwy i włożyć cebulę. Smażyć do zeszklenia. Na patelnie do cebuli dodać pastę curry i wymieszać, podsmażyć przez minutę, wlać mleko kokosowe, sos rybny, koncentrat, wymieszać, dodać pokrojone pomidory i paprykę. Na małym ogniu gotować przez 5 minut, uzupełnić sos wodą, doprawić przyprawą curry, sokiem z limonki do smaku wg siebie. Do sosu włożyć kuleczki mielonego, przykryć patelnie i gotować razem 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane posiekaną kolendrą lub natką.
Bardzo apetyczne klopsiki, zapisuję do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńpolecam bo sa szybkie i pyszne.
Usuń