Dieta dla serca
Dzisiaj krótka relacja ze spotkania, w którym miałam przyjemność brać udział wraz z innymi 9 blogerami kulinarnymi. Hasło spotkania to "Dieta dla serca", czyli jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę.
Projekt obejmuje 2 miesięczną współpracę, której zwieńczeniem będzie publikacja książki kucharskiej z naszymi przepisami i zdjęciami, przy wsparciu merytorycznym dietetyków. Projekt jest przeznaczony głównie dla osób mających problemy z cholesterolem, czyli grupy najbardziej narażonej 40+, 50+, 60+ w oparciu o produkty łatwo dostępne w sklepach, z których powstaną kolorowe, zdrowe i smaczne dania. "Dieta dla Serca" odbywa sie pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz firmy Kruszwica SA, producenta margaryn Optima Cardio i Optima Omega 3, skutecznie obniżającej cholesterol.
Ale od początku.... jako że dzień należy zacząć od zdrowego, pożywnego śniadania wszyscy zostaliśmy rano ugoszczeni śniadaniem w restauracji "Akademia" w Warszawie, w której odbywało się nasze spotkanie.
Następnie każdy z nas musiał przygotować zdrową, szybką potrawę z użyciem margaryn Optima Cardio zawierające stenole i sterole roślinne obniżające cholesterol, tak by dania były zgodne z dietą antycholesterolową.
Powstały kolorowe sałatki,
warzywne zupy,
owocowe placuszki,
kanapki z mega zieloną pastą,
ruloniki z łososiem
oraz mój mini torcik kanapkowy.
Każde danie zostało wzięte pod lupę przez dietetyka, zwrócono nam uwagę na plusy jak i na minusy dań. Wiedza bezcenna.
Kolejny element spotkania to było małe szkolenie przeprowadzone przez Towarzystwo Dietetyków z zakresu zdrowia, co to jest cholesterol, jak z nim walczyć, jak budować swoją dietę, w oparciu o jakie produkty, jakimi zasadami kierować się by prowadzić zdrowy tryb życia dla swojego serca, które jak się okazuje najszybciej się nam starzeje i często jest od nas 10 czy 20 lat starsze niż my sami. Tak więc dbajmy o ten najważniejszy element naszego ciała, również poprzez to co i jak jemy. Więcej na temat diety antycholesterolowej znajdziecie tutaj.
A potem już był tylko obiad i czas ruszać w drogę.... do pracy.... wymyślać dietetyczne przepisy. Bo teraz praca nad książką wre...
Dziękuję Kasi i Markowi z bloga W Krainie Smaku oraz Pawłowi i Grzegorzowi z Gotowania z Pasją za udostępnienie części zdjęć.
Nie da się przejść obok tego artykułu obojętnie - piękne zdjęcia! Zielona pasta na tych kanapkach zabija - Bajkowo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam