Drożdżowe rwane bułeczki z pesto

To był strzał w dziesiątkę, te bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Pyszne, drożdżowe lekkie, z nadzieniem z pesto były idealnym dodatkiem do leniwej niedzieli.  Nie trzeba do nich nic, wchodzą same i uzależniają. Przepis znalazłam na blogu Bazyliowo



Drożdżowe rwane bułeczki z pesto
  • 450 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 lub 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki zielonego pesto genovese
  • 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera gouda



W misce wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże oraz cukier. Wlać wodę wyrabiać ciasto mikserem, najlepiej za pomocą haka do chleba. Ciasto ma utworzyć jednolitą, zwartą masę. Jeśli robimy to ręcznie to ugniatamy na blacie posypanym mąką przez koło 7 minut. Gotowe uformować w kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć i odstawić do podwojenia objętości czyli na ok godzinę. 
Formę tortownice 23 cm wysmarować masłem. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować powierzchnię pesto i posypać równomiernie serem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w tortownicy, przykryć i pozwolić mu porosnąć w ciepłym miejscu przez 30 min. 


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec bułki przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Odstawić do ostudzenia.



13 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger