Kotlety mielone z ajwarem z grilla
Sezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie.
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wol-wp
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki ajwaru
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo zmielony
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- bułki
- pikle
Rozgrzać grilla. Cebule i natkę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone, jajko, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, musztardę, ajwar, bułkę tartą, sól, pieprz, wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować mokrymi rękoma kotlety.
Ułożyć kotlety bezpośrednio na grillu albo na tacce aluminiowej i usmażyć je obracając z każdej strony.
Podgrzać na grillu bułki, do każdej włożyć po kotlecie, dodać piekle jak marynowane grzybki, paprykę czy konserwowe ogórki.
ja też bym mogła takie pychotki jeść
OdpowiedzUsuńto rób, chętnie sie wproszę.
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuńproste i świetne, a ajvar to cymesik jest;) Nabrałem smaku. Można by jeszcze spróbować z sambalem (dla hardcorowców), albo z węgierską pastą paprykową (ostatnio dorwałem na stoiskach w pasażu w gliwickim Tesco i w M1 Zabrze).
OdpowiedzUsuńrobiłam mielone z pastą węgierską paprykową i są pycha. polecam.
Usuń