Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka.
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g masła, bardzo zimnego zamrożonego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe (plus cukier jeśli go w nich nie ma)
- 3/4 l mleka
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- truskawki
- cukier puder
Do miski przesiać make oraz proszek. Masło zimne pokroić na kawałki i dodać do mąki, zmiksować na małych obrotach albo razem zagnieść. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22 x 30), na to wyłożyć ciasto.
Truskawki pokrój na plasterki.
Z mleka odlej 1/2 szklanki, wymieszaj z budyniami (i cukrem jeśli go brak). Resztę mleka zagotuj w garnku. Mleko z budyniami wlej do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając aż wszystko zgęstnieje. Lekko przestudzony budyń wylej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Piecz aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gotowe wyjmij, odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.
Na sam widok i myśl o tej warstwie budyniowej w połączeniu z truskawką zrobiłam się bardzo głodna:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie!
świetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie owoce + budyń w cieście :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńlubię takie proste ciasta :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńależ apetyczny placek! bomba!
OdpowiedzUsuńBudyń, truskawki... Mmm, pycha!
OdpowiedzUsuńwlaśnie siedzi w piekarniku:)
OdpowiedzUsuństygnie upieczone dzisiejszego popołudnia :) pachnie nieziemsko! dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń