Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto  budyniowe, które nie może się nie udać.  Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka.


Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 


ciasto:
  • 300 g mąki
  • 100 g masła, bardzo zimnego  zamrożonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: 
  • 2 budynie waniliowe (plus cukier jeśli go w nich nie ma)
  • 3/4 l mleka
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • truskawki
  • cukier puder


Do miski przesiać make oraz proszek. Masło zimne pokroić na kawałki i dodać do mąki, zmiksować na małych obrotach albo razem zagnieść. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22 x 30), na to wyłożyć ciasto. 
Truskawki pokrój na plasterki. 

Z mleka odlej 1/2 szklanki, wymieszaj z budyniami (i cukrem jeśli go brak).  Resztę mleka zagotuj w garnku. Mleko z budyniami wlej do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając aż wszystko zgęstnieje. Lekko przestudzony budyń wylej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.  Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. 
Piecz aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gotowe wyjmij, odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. 


11 komentarzy:

  1. Na sam widok i myśl o tej warstwie budyniowej w połączeniu z truskawką zrobiłam się bardzo głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! ; )
    Prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie owoce + budyń w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie proste ciasta :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ apetyczny placek! bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyń, truskawki... Mmm, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. wlaśnie siedzi w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. stygnie upieczone dzisiejszego popołudnia :) pachnie nieziemsko! dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger