Makaron z indykiem i ajwarem
Pomysł na kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku, wystarczy makaron, mięso mielone i dodatki np pasta bałkańska ajwar. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie.
Makaron z indykiem i ajwarem
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- cebula
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 3 łyżki oleju rzepakowego smakowego (rozmaryn, oregano, czosnek)
- 3 łyżki ajwaru
- puszka pomidorów lub 4 pomidory
- 3 łyżki kaparów
- sól
- pieprz świeżo mielony
- cukier do smaku
- świeże oregano i bazylia
- 300 g lumaconi makaronu
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebule, czekamy aż sie zeszkli, po chwili dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, następnie pokrojone w kostkę pomidory lub puszkę pomidorów. Dodajemy poszatkowane oregano i bazylię, sól, pieprz, cukier do smaku. Gotujemy razem ok 10 minut mieszając. Na koniec dodajemy ajwar i kapary dusimy razem 3 minuty. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do sosu makaron, mieszamy, podgrzewamy razem chwilę, posypujemy posiekanymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz