Placki z serka z truskawkowym kawiorem

Z okazji wczorajszego Dnia Dziecka postanowiłam córce i nam - w końcu też jesteśmy dziećmi naszych rodziców - zrobić placuszki serowe z truskawkami i po raz pierwszy w moim wydaniu kawiorem owocowym w ramach oswajania domowej kuchni molekularnej. Okazało się to nie być takie trudne jak wyglądało i mimo trudności z opanowaniem robienia idealnych, jednakowej wielkości kuleczek jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Placuszki piekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", gdzie tym razem temat śniadania był dowolny, wszystko  to co chcielibyśmy zjeść.  




Placki z serka z truskawkowym kawiorem
  • 300 g serka mielonego na sernik (albo twaróg półtłusty)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mniej)
  • płaska łyżeczka sody 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana
kawior:
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml soku truskawkowego (z truskawek pkt wyżej)
  • 2 g agaru
  • kubek oliwy z oliwek



W misce wymieszać ser, śmietanę i jajka, dodać cukier i spirytus. Jeśli mamy twaróg to go rozgnieść dokładnie widelcem. Mąkę przesiać z sodą, dodać do masy i wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzać olej. Do malej miseczki nalać wody, w której będziemy maczać łyżkę do nakładania ciasta.
Ciasto będzie klejące, dlatego najpierw włożyć łyżkę do wody, następnie nabrać porcję ciasta i włożyć je na patelnie, uformować placuszek. Można ponownie zamoczyć łyżkę w wodzie i taką mokrą łyżką wygładzić powierzchnie. Dzięki wodzie na powierzchni ciasta placuszki będą jeszcze bardziej chrupiące. Placuszki smażyć na złoty kolor, tak aby powstała chrupiąca skórka, odwracając w trakcie smażenia. Usmażone wyjąć i wyłożyć na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone placki podać z bitą śmietaną, truskawkami i kawiorem truskawkowym i cukrem pudrem.

Kawior. 
Truskawki z cukrem smażyć tak długo aż się rozpadną i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko uzyskując sok, który jeszcze przecedzić raz i lekko rozcieńczyć wodą. 
Wstawić naczynie z oliwą z oliwek do lodówki, żeby była maksymalnie mętna. Do soku dodać agar i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 minuty. Następnie sok nabierać pipetą lub strzykawką. Wkraplać małymi porcjami do zimnej oliwy, starając się robić w miarę równe niewielkie kuleczki. Wyciągnąć je z oliwy, przełożyć do miski z zimną wodą żeby je wypłukać.  Wyjąc, odcedzić na papierowym ręczniku.  


a ze mną piekły:

Małgorzata ze Smaki Alzacji

13 komentarzy:

  1. Wiesz co, to chyba nie jest takie trudne. Może spróbuję?
    P.s. popraw pączki na placki. No chyba, że tak miało być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe danie :-) dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieciaki uwielbiają placuszki! do tego ten mus truskawkowy plus bita śmietana,dzięki za wspólne śniadanie!
    Przepiękne zdjęcia.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojojoj jakie pyszne śniadanie nam zaserwowano.
    Dziękuje za pyszne jedzonko i wspólna zabawe.

    OdpowiedzUsuń
  7. placuszki znam ale o kawiorze truskawkowym nie wiedziałam, bombowy pomysł, dziękuję za wspólne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności..dzięki za wspólne śniadanie..

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Bardzo smaczne śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki super, ale ten kawior imponujący:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do soku truskawkowego mozna dodac żelatyne czy musi to być agar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się że takich kuleczek nie uzyskasz za pomocą żelatyny ale możesz spróbować.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger