Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym
Botwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła oleju rzepakowego bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się niezwykłym smakiem potraw a także dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowo-rozmarynowego
- 50 g boczku surowego wędzonego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- szklanka ryżu arborio
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- pęczek botwinki liście
- cukinia
- świeżo mielony biały pieprz
- sól morska
- 3 gałązki tymianku cytrynowego
Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki i czosnek drobno pokroić. Gałązki botwiny pokroić drobno a liście poszatkować w paski. Cukinie w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać boczek, wytopić go na skwarki, wrzucić szalotki, zeszklić, dodać czosnek. Dodać czosnek, a po chwili ryż. Smażyć około 3 minut. Wlać wino, wymieszać, chwilę podgotować aż wino odparuje. Wlać 100 ml bulionu, gdy ryż go wchłonie, dodać pokrojone gałązki botwiny, cukinię i tymianek. Następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście botwiny, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Na talerzu posypać startym serem. Smacznego!
W garnku rozgrzać olej, dodać boczek, wytopić go na skwarki, wrzucić szalotki, zeszklić, dodać czosnek. Dodać czosnek, a po chwili ryż. Smażyć około 3 minut. Wlać wino, wymieszać, chwilę podgotować aż wino odparuje. Wlać 100 ml bulionu, gdy ryż go wchłonie, dodać pokrojone gałązki botwiny, cukinię i tymianek. Następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście botwiny, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Na talerzu posypać startym serem. Smacznego!
Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo pysznie wygląda. Z botwinką nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiej kompozycji z botwinką, ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuń