Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym

Botwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny,  mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła oleju rzepakowego bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się niezwykłym smakiem potraw a także dobrym samopoczuciem i zdrowiem.



Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowo-rozmarynowego
  • 50 g boczku surowego wędzonego 
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku 
  • szklanka ryżu arborio
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pęczek botwinki liście
  • cukinia
  • świeżo mielony biały pieprz
  • sól morska
  • 3 gałązki tymianku cytrynowego


Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki i czosnek drobno pokroić. Gałązki botwiny pokroić drobno a liście poszatkować w paski. Cukinie w kostkę. 
W garnku rozgrzać olej, dodać boczek, wytopić go na skwarki, wrzucić szalotki, zeszklić, dodać czosnek. Dodać czosnek, a po chwili ryż. Smażyć około 3 minut. Wlać wino, wymieszać, chwilę podgotować aż wino odparuje. Wlać 100 ml bulionu, gdy ryż go wchłonie, dodać pokrojone gałązki botwiny, cukinię i tymianek. Następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście botwiny, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Na talerzu posypać startym serem. Smacznego!




3 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger