Śląskie niebo

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. 
Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem z suszonych owoców. 

Śląskie niebo

  • 500-700 g mięsa wieprzowego peklowanego lub wędzonego (schab lub szynka)
  • 250 g suszonych owoców (śliwek, moreli, jabłek)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
opcjonalnie:
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 łyżki mąki
  • powidła śliwkowe

Suszone owoce zalej pół litra wody, odstaw na noc w zimne miejsce.
Mięso należy zalać wodą i gotować ok. 45-60 minut w zależności jak duże mamy mięso i jaki rodzaj. Następnie dodać namoczone wcześniej suszone owoce wraz z wodą z moczenia i gotować 30 minut. Mięso wyjąć i pokroić w plastry, przykryć i odstawić w ciele miejsce. Sos zblendować/zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli sos będzie za rzadki to można go zagęścić powidłami śliwkowymi. Mięso polać sosem. Ozdobić suszonymi owocami. Podać na ciepło z buchtami lub kluskami.
Opcjonalnie sos można zagęścić zasmażką. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wywaru. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać do reszty wywaru wraz z owocami, wymieszać i zagotować.



3 komentarze:

  1. wygląda ciekawie, zapiszę sobie bo choć pochodzę ze śląska nie znam tej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to być może, że ja jej nie znam?! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śląskie niebo wywodzi się konkretnie z Ziemi Kłodzkiej.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger