Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem
Makaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy. Na letnie popołudnia idealne. Polecam.
Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem
- ½ opakowania spaghetti
- 100 g boczku wędzonego
- jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 garście liści szpinaku
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska do smaku
Jajko sparzyć i wybić do miseczki, wymieszać razem z parmezanem, śmietaną i pieprzem. Odstawić.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić (zostawić sobie szklankę wody z gotowania), zostawić makaron w garnku, przykryć.
Boczek pokroić najlepiej w paseczki i usmażyć na patelni. Boczek ma się lekko podtopić i delikatnie zrumienić. Zdjąć patelnię z gazu. Na patelnię dodać makaron, szpinak i wymieszać. Ponownie wstawić na piec patelnie, podgrzać i dodać mieszaninę śmietany i szybko wymieszać wszystko. Dodać wody z gotowania makaronu, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.
Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń