Domowa musztarda

Sezon grillowy trwa, a przy tym musztardy idzie na pęczki. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić swoją własną? Tka zdrowsza domowa wersję. Uwierzcie mi to wcale nie jest takie trudne a wynik was zaskoczy, bo taka domowa musztarda jest pyszna i może być różna w zależności do tego co do niej dacie. Poniżej wersja podstawowa, ale wy możecie ją sobie wzbogacić wg własnego smaku poprzez dodanie odpowiednich dodatków i przypraw. Zapraszam do eksperymentowania z musztardą. 



Domowa musztarda
  • 6 łyżek ziaren gorczycy (biała i czarna lub sama biała)
  • 6 łyżek białego octu winnego jabłkowego (jeśli łagodniejsza to wystarczą 3 łyżki a więcej wody)
  • 8 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu (albo można dać brązowego cukru)
  • do smaku: papryka czerwona, pieprz, curry, suszone zioła


Ziarna gorczycy zalać octem winnym i połową wody. Odstawić na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować gorczycę, stopniowo dolewając wody aż do uzyskania odpowiednio pożądanej konsystencji. Na koniec dodać sól, miód i ewentualne przyprawy, jeśli chcemy uzyskać musztardę smakową np. dodając paprykę czerwoną lub wędzoną, curry, chrzan, chilli lub suszone zioła.



10 komentarzy:

  1. no i super pomysł- już zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, na pewno zrobię, a od pewnego czasu noszę sie z zamiarem zrobienie swojego majonezu :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. O, domowa musztarda to musi być coś wspaniałego.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram się do niej już od dawna, może się wreszcie zmotywuję widząc taki prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie ostatnio myślałam czy można w domu zrobić własną musztardę, bo co potrzebuję do jakiegoś dresingu to mi brakuje, a tu proszę jest przepis. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bartek z Olsztyna20 września 2014 09:01

    Witam,własnie zrobiłem.z 5 paczek gorczycy wyszedł mi chyba z litr musztardy.Gorczyca tylko biała.Potrzebuje dużo wody bo bardzo pęcznieje.Musztarda jest o wiele ostrzejsza niż sklepowa ale mniej czuć smak.Warto spróbować zrobic podobnie jak domowy majonez i inne wynalazki.Pozdrawiam wszystkich :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć żółtej gorczycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorczyca biała (bo taka jest jej nazwa właściwa) to jest własnie nasza popularna żółta i można jej użyć w całości, musztarda będzie wtedy jednolita.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger