Domowa musztarda
Sezon grillowy trwa, a przy tym musztardy idzie na pęczki. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić swoją własną? Tka zdrowsza domowa wersję. Uwierzcie mi to wcale nie jest takie trudne a wynik was zaskoczy, bo taka domowa musztarda jest pyszna i może być różna w zależności do tego co do niej dacie. Poniżej wersja podstawowa, ale wy możecie ją sobie wzbogacić wg własnego smaku poprzez dodanie odpowiednich dodatków i przypraw. Zapraszam do eksperymentowania z musztardą.
Domowa musztarda
- 6 łyżek ziaren gorczycy (biała i czarna lub sama biała)
- 6 łyżek białego octu winnego jabłkowego (jeśli łagodniejsza to wystarczą 3 łyżki a więcej wody)
- 8 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki miodu (albo można dać brązowego cukru)
- do smaku: papryka czerwona, pieprz, curry, suszone zioła
Ziarna gorczycy zalać octem winnym i połową wody. Odstawić na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować gorczycę, stopniowo dolewając wody aż do uzyskania odpowiednio pożądanej konsystencji. Na koniec dodać sól, miód i ewentualne przyprawy, jeśli chcemy uzyskać musztardę smakową np. dodając paprykę czerwoną lub wędzoną, curry, chrzan, chilli lub suszone zioła.
no i super pomysł- już zapisuję
OdpowiedzUsuńFajny przepis, na pewno zrobię, a od pewnego czasu noszę sie z zamiarem zrobienie swojego majonezu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
O, domowa musztarda to musi być coś wspaniałego.:)
OdpowiedzUsuńZabieram się do niej już od dawna, może się wreszcie zmotywuję widząc taki prosty przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio myślałam czy można w domu zrobić własną musztardę, bo co potrzebuję do jakiegoś dresingu to mi brakuje, a tu proszę jest przepis. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńpolecam. pozdrawiam.
UsuńWitam,własnie zrobiłem.z 5 paczek gorczycy wyszedł mi chyba z litr musztardy.Gorczyca tylko biała.Potrzebuje dużo wody bo bardzo pęcznieje.Musztarda jest o wiele ostrzejsza niż sklepowa ale mniej czuć smak.Warto spróbować zrobic podobnie jak domowy majonez i inne wynalazki.Pozdrawiam wszystkich :).
OdpowiedzUsuńCzy można użyć żółtej gorczycy?
OdpowiedzUsuńgorczyca biała (bo taka jest jej nazwa właściwa) to jest własnie nasza popularna żółta i można jej użyć w całości, musztarda będzie wtedy jednolita.
Usuń