Eton mess z owocami leśnymi
Co zrobić jeśli robiąc pavlovą nie wyjdzie nam totalnie beza? Wyrzucić żal, wiec... jest na to idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam.
Eton mess z owocami leśnymi
- 2 szklanki mieszanych owoców (maliny, porzeczki, agrest, jagody)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szklanki pokruszonych bez
- opcjonalnie cukier puder
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Można dodać trochę cukru pudru jeśli ktoś lub ją słodką. Owoce umyć, osuszyć.
Na dno wysokich szklanek pokruszyć bezy. Na bezach wyłożyć porcje owoców. Przykryć je bitą śmietaną. Ponownie pokruszyć bezy i tak do wypełnienia szklanki. Na wierzch deseru dać porcję bitej śmietany i owoce.
fantastyczny sposób na podanie bezy :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) nie mogę się napatrzyć:)
OdpowiedzUsuńGdy byłam ostatnim razem w Londynie żywiłam się nim codziennie, to uzależnia :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Często mi różne wypieki nie wychodzą. ;)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, to jest pomysł na ciekawą serię przepisów: ratowanie dań, które nie wyszły :)
Wow, jak on cudownie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
W tym roku pierwszy raz robiłam Eton mess i przepadła. Tak proste połączenie, a takie dobre :)
OdpowiedzUsuńporywam porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuń