Eton mess z owocami leśnymi

Co zrobić jeśli robiąc pavlovą nie wyjdzie nam totalnie beza? Wyrzucić żal, wiec... jest na to idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam.


Eton mess z owocami leśnymi
  • 2 szklanki mieszanych owoców (maliny, porzeczki, agrest, jagody) 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szklanki pokruszonych bez
  • opcjonalnie cukier puder


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Można dodać trochę cukru pudru jeśli ktoś lub ją słodką. Owoce umyć, osuszyć. 

Na dno wysokich szklanek pokruszyć bezy. Na bezach wyłożyć porcje owoców. Przykryć je bitą śmietaną. Ponownie pokruszyć bezy i tak do wypełnienia szklanki. Na wierzch deseru dać porcję bitej śmietany i owoce.




7 komentarzy:

  1. fantastyczny sposób na podanie bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) nie mogę się napatrzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy byłam ostatnim razem w Londynie żywiłam się nim codziennie, to uzależnia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie. Często mi różne wypieki nie wychodzą. ;)
    Swoją drogą, to jest pomysł na ciekawą serię przepisów: ratowanie dań, które nie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jak on cudownie wygląda! *.*
    Wspaniały deser!

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku pierwszy raz robiłam Eton mess i przepadła. Tak proste połączenie, a takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger