Kurczak wg Gessler
W jednym z odcinków "Rewolucji kuchennych" Magdy Gessler pojawił się przepis na kurczaka z rożna, który zrewolucjonizował restauracje z programu. Zaciekawiona tę niezwykłą marynatą postanowiłam przygotować takiego kurczaka. Z braku rożna zrobiłam go na butelce. Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty i przypuszczam, że z rożna byłby wyśmienity.
Kurczak wg Gessler
- kurczak ok 1,20-1,50 kg
- puszka lub butelka piwa
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki lubczyku
- łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 małego słoiczka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka soli
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Kurczaka w całości w środku i na zewnątrz posmarować marynatą. Odstawić na noc do lodówki.
Butelkę piwa należy wcześniej umyć, zdejmując naklejki. Z piwa upijamy trochę tak by pozostało 2/3 napoju, wsadzamy kuprem kurczaka na otwór butelki lub puszki, tak aby szyja butelki była w środku kurczaka, a nie wystawała z kurczaka. Cienkim nożem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skórę na całej powierzchni tak, żeby parujący płyn w trakcie pieczenia mógł się wydobywać na zewnątrz przez skórę kurczaka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika ustawionego na 180C na 60-75 min. W trakcie pieczenia można nakłuwać skórę, jeśli ta stanie się sucha.
Po upieczeniu ostrożnie zdjąć z puszki lub butelki pociąć na kawałki. Piwo niestety jest już do wylania, ale zawsze można otworzyć nowe;)
Ale mam smaka:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńKurczak autorstwa pani Gessler - baardzo jestem ciekawa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńw jaki sposób włożyć kurczaka do piekarnika na leżąco, czy na stojąco???
OdpowiedzUsuńjeśli robimy kurczaka na butelce to butelkę z kurczakiem stawiamy pionowo w naczyniu tak jak tutaj we wpisie to widać http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2013/09/kurczak-na-butelce.html a jeśli pieczemy normalnie to na leżąco w naczyniu żaroodpornym albo na kratce na funkcji grill lub rożna.
UsuńBrzmi pysznie )
OdpowiedzUsuńrobiłam go jakiś czas temu, rzeczywiście jest pyszny!
OdpowiedzUsuńHm.. mam rożen w piekarniku, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle w tym odcinku ona przyprawy do marynaty dodawała do miski, w której było starte coś jasnego? co to było?
OdpowiedzUsuńniestety tego nie odkryłam, w odcinku to nie jest podane. może to być np. masło starte na tarce.
UsuńSmalec starty na tarce
UsuńMiód
OdpowiedzUsuńnie zjadła bym takiego spaleniucha
OdpowiedzUsuńdomyłaś potem piekarnik? ;)
OdpowiedzUsuńnie było takiej potrzeby. :)
Usuń