Kurczak wg Gessler

W jednym z odcinków "Rewolucji kuchennych" Magdy Gessler pojawił się przepis na kurczaka z rożna, który zrewolucjonizował restauracje z programu. Zaciekawiona tę niezwykłą marynatą postanowiłam przygotować takiego kurczaka. Z braku rożna zrobiłam go na butelce. Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty i przypuszczam, że z rożna byłby wyśmienity.  



Kurczak wg Gessler
  • kurczak ok 1,20-1,50 kg
  • puszka lub butelka piwa
marynata:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 małego słoiczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka soli 
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku




Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Kurczaka w całości w środku i na zewnątrz posmarować marynatą.  Odstawić na noc do lodówki. 

Butelkę piwa należy wcześniej umyć, zdejmując naklejki. Z piwa upijamy trochę tak by pozostało 2/3 napoju, wsadzamy kuprem kurczaka na otwór butelki lub puszki, tak aby szyja butelki była w środku kurczaka, a nie wystawała z kurczaka. Cienkim nożem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skórę na całej powierzchni tak, żeby parujący płyn w trakcie pieczenia mógł się wydobywać na zewnątrz przez skórę kurczaka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika ustawionego na 180C na 60-75 min. W trakcie pieczenia można nakłuwać skórę, jeśli ta stanie się sucha.

Po upieczeniu ostrożnie zdjąć z puszki lub butelki pociąć na kawałki. Piwo niestety jest już do wylania, ale zawsze można otworzyć nowe;)


15 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak autorstwa pani Gessler - baardzo jestem ciekawa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. w jaki sposób włożyć kurczaka do piekarnika na leżąco, czy na stojąco???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli robimy kurczaka na butelce to butelkę z kurczakiem stawiamy pionowo w naczyniu tak jak tutaj we wpisie to widać http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2013/09/kurczak-na-butelce.html a jeśli pieczemy normalnie to na leżąco w naczyniu żaroodpornym albo na kratce na funkcji grill lub rożna.

      Usuń
  4. robiłam go jakiś czas temu, rzeczywiście jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm.. mam rożen w piekarniku, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale w tym odcinku ona przyprawy do marynaty dodawała do miski, w której było starte coś jasnego? co to było?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety tego nie odkryłam, w odcinku to nie jest podane. może to być np. masło starte na tarce.

      Usuń
    2. Smalec starty na tarce

      Usuń
  7. nie zjadła bym takiego spaleniucha

    OdpowiedzUsuń
  8. domyłaś potem piekarnik? ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger