Leczo z klopsikami
Kolejna klasyczna propozycja nieklasycznie. W sklepach pojawiaj się tańsze papryki, pomidory, warzywny raj, dlatego warto zrobić pachnące, aromatyczne leczo, ale wzbogacić je o element bardziej treściwy czyli klopsiki. Dzięki temu otrzymacie danie jednogarnkowe, sycące i letnie. Zapraszam.
Leczo z klopsikami
leczo:
- 3-4 szt papryki kolorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 pomidory
- awokado
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- łyżeczka tabasco lub innej ostrej przyprawy
- li laurowy
- szczypta ziela angielskiego mielonego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 400 ml passaty domowej/sosu pomidorowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 400 g mielonego mięsa z indyka lub woł-wp
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- natka pietruszki
Leczo: Papryki umyć, oczyścić z nasion, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, papryki, czosnek, pomidory i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać passatę/sos pomidorowy. Do smaku dodać tabasco, zioła i przyprawy. Gotować ok 5 minut. Sosu ma być na tyle dużo by móc ugotować w nim klopsiki. Zdjąć garnek z gazu. Zrobić klopsiki.
Klopsiki: Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, pieprz, sól, paprykę i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać i uformować wilgotnymi rękoma z masy małe klopsiki.
Leczo ponownie wstawić na gaz, klopsiki dodać do gotującego się lecza i gotować ok 5 minut. Awokado pokroić w kostkę i dołożyć do warzyw. Dusić wszystko jeszcze jakieś 5 minut. Na koniec przed podaniem doprawić wg smaku.
super pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo dobra myśl z klopsikami:)
OdpowiedzUsuńmimo, że robiłam bez mięsa, wyszło pysznie! :) pozdrawiam i czekam na więcej przepisów jednogarnkowych, które robią się same :)
OdpowiedzUsuń