Makaron z tuńczykiem
Jedna z ulubionych naszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego, a tuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy. Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam.
Makaron z tuńczykiem
- makaron penne (ale mogą być inne np kokardki albo tagliatelle) ok 1/3 paczki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka tuńczyka w oleju (może być rozdrobniony)
- 250 ml śmietany 18% najlepiej takiej do sosów
- szklanka startego sera
- sól do smaku
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makron ugotować al dente, tyle ile osób będzie jeść. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelnie wlać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia się warzyw. Dodać tuńczyka wraz z olejem, wymieszać, chwile smażyć razem, następnie dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać do sosu makaron, wszystko wymieszać, posypać serem, ponownie wstawić na gaz i podgrzać przez chwilę, aż ser się stopi. Gotowe, można jeść.
Uwielbiam tuńczyka w każdej postaci !!!
OdpowiedzUsuńMniam, tuńczyk i makaron - to zawsze dobry wybór :D
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro na obiad bedzie:)
OdpowiedzUsuńJa również lubię to połączenie :) Pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKlasyka! Tylko dlaczego nie oliwa?;-)
OdpowiedzUsuńjaka oliwa?
UsuńMasło masełko.
UsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze pieczarki :) pychota!!
OdpowiedzUsuń