Muffinki bananowe z ricottą
Szybkie, mało pracochłonne mufiinki, idealne do popołudniowej kawy albo porannego śniadania dla zapracowanych. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników i gotowe. Czego chcieć więcej? Wpis dodaje do akcji u Domi Muffinkowo IV.
Muffinki bananowe z ricottą
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego np rzepakowego
- 3 średnie banany
- 1 szklanka sera ricotta
- szklanka rodzynek
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę wyłożyć papilotkami do muffinek.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać w misce. Zrobić zagłębienie w środku, dodać maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, olej i rozgniecione na puree banany. Wymieszać aż się wszystko połączy. Na koniec dodać ricottę i rodzynki, wymieszać. Ciasto łyżką włożyć do papilotek.
Piec przez 40-45 minut, aż wbita wykałaczka wychodzi czysta z ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
świetne mufiny! a jak samodzielnie zrobić ricottę?
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków! Pycha :)
OdpowiedzUsuńSą fantastyczne! Bardzo lubię rodzynki w ciastach, szkoda, że moi bliscy już nie :p ale te muffinki na pewno warto spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Pyszniaste :)
OdpowiedzUsuń