Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami
Gdy się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej niż niejedna kiełbasa z grilla.
Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami
- 6-8 niewielkich papryk czerwonych
- szklanka soczewicy zielonej
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka otartego świeżego tymianku
- 3 pomidory
- 3-4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Farsz: Soczewicę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Około 15 minut. Odcedzić, przesypać do miski. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z soczewicą, dodać koncentrat, tymianek, sól, pieprz, paprykę ostrą. Wymieszać dokładnie.
Papryki umyć, wykroić ogonki tak, żeby powstały czapeczki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem, przykryć czapeczkami, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut, tak by wierzchy były ładnie przyrumienione.
oj wcale się nie dziwię, że smakowały, wyglądają bosko :)))
OdpowiedzUsuńświetnie:)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie spotkałam, a musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńcos dla mnie - dla urozmaicenia i sprobowania czegos innego niz codzienne salatki.
OdpowiedzUsuń