Pavlova z truskawkami

Dzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze tak samo pysznie smakuje. I jest to oczywiście idealny sposób na pozbycie się nadmiaru białek.


Pavlova z truskawkami
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • truskawki

Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300 g cukru pudru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać ręcznie delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć na papier i uformować w okrąg. Rozgrzać piekarnik do 180 st.

Ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 180 st, a po 5 min przykręcić temperaturę na 150 st. Piec 1,5 godziny. Studzić, a raczej suszyć bezę  w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. 

Kremówkę ubić na sztywno. Owoce umyć i pokroić na połówki. Na wierzch bezy wyłożyć ubitą śmietanę i owoce, udekorować listkami melisy.




10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ukoronowanie sezonu truskawkowego (czemu on tak szybko mija?!?!) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszła Pavlova, i jak zwykle śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Uwielbiam bezy, zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyczna, ale jaka pyszna! Za każdym razem smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle apetyczne ujęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie! ; )
    Świetny wypiek! *.*
    Wspaniała Pavlova!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym mozna zastapic ocet winny?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger