Pavlova z truskawkami
Dzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze tak samo pysznie smakuje. I jest to oczywiście idealny sposób na pozbycie się nadmiaru białek.
Pavlova z truskawkami
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru pudru
- łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- truskawki
Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300 g cukru pudru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać ręcznie delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć na papier i uformować w okrąg. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 180 st, a po 5 min przykręcić temperaturę na 150 st. Piec 1,5 godziny. Studzić, a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę.
Kremówkę ubić na sztywno. Owoce umyć i pokroić na połówki. Na wierzch bezy wyłożyć ubitą śmietanę i owoce, udekorować listkami melisy.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Idealne ukoronowanie sezonu truskawkowego (czemu on tak szybko mija?!?!) :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła Pavlova, i jak zwykle śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńWitam :) Uwielbiam bezy, zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńKlasyczna, ale jaka pyszna! Za każdym razem smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne ujęcie:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek! *.*
Wspaniała Pavlova!
Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic ocet winny?
OdpowiedzUsuńsok z cytryny.
Usuń