Pstrąg z grilla z kolorowym sosem
Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca".
ryby:
- 2-3 pstrągi (ok. 170 g jeden)
- 2 ząbki czosnku
- limonka sparzona
- sól (opcjonalnie dla tych co nie mają diety)
- świeżo mielony pieprz czarny
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio
sos:
- cebula
- pomidor
- ogórek
- mała papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz czarny
- liście świeżego tymianku
Pstrągi umyj, dokładanie odetnij płetwy i skrzela. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sok z limonki, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, 3 łyżki wody. Koperek posiekaj, a cebule pokrój w piórka. Dodaj do marynaty, wymieszaj całość. Na dno naczynia, w którym będą się marynować ryby wyłóż część cebuli z sosem. Część umieść we wnętrzu pstrągów. Pozostałą marynatą przykryj ryby, które wstaw do lodówki na co najmniej 2 h, a najlepiej całą noc.
Rozgrzej grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Posmaruj dno olejem rzepakowym. Pstrągi ułóż na grillu lub patelni. Z wierzchu posmaruj 2 łyżkami rozpuszczonej margaryny Optima Cardio. Grilluj po 8 minut z każdej strony.
rybka z grilla jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com