Sorbet truskawkowo-winny

Mój pierwszy sorbet! Pycha, przerobiłam resztki truskawek na coś mocno orzeźwiającego na obecne upały. Wykorzystałam przepis na ostatnio podany wam koktajl truskawkowy, który po prostu zamroziłam i uzyskałam dzięki temu przepyszny sorbet. Na taki upał nie ma nic lepszego. 



Sorbet truskawkowo-winny
  • 500 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z limonki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
  • 1/2 szklanki coca-coli

Truskawki, umyć, obrać z szypułek. Włożyć do wysokiego naczynia i razem z pozostałymi składnikami zmiksować. Przelać do pojemniczka np plastikowego, przykryć i wstawić do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyciągnąć i odstawić na kilka minut aby lekko się odmroził. Inaczej nie da się go podzielić na porcje. Podać z listkami melisy.




5 komentarzy:

  1. Na śniadanie, obiad i kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazłam ostatnio ten przepis na innym blogu zrobiłam ale mi jakoś nie smakował...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyycha!
    Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze Kulinarnym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger