Sorbet truskawkowo-winny
Mój pierwszy sorbet! Pycha, przerobiłam resztki truskawek na coś mocno orzeźwiającego na obecne upały. Wykorzystałam przepis na ostatnio podany wam koktajl truskawkowy, który po prostu zamroziłam i uzyskałam dzięki temu przepyszny sorbet. Na taki upał nie ma nic lepszego.
Sorbet truskawkowo-winny
- 500 g truskawek
- 1/4 szklanki cukru
- sok z limonki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
- 1/2 szklanki coca-coli
Truskawki, umyć, obrać z szypułek. Włożyć do wysokiego naczynia i razem z pozostałymi składnikami zmiksować. Przelać do pojemniczka np plastikowego, przykryć i wstawić do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyciągnąć i odstawić na kilka minut aby lekko się odmroził. Inaczej nie da się go podzielić na porcje. Podać z listkami melisy.
Na śniadanie, obiad i kolację :D
OdpowiedzUsuńZnalazłam ostatnio ten przepis na innym blogu zrobiłam ale mi jakoś nie smakował...
OdpowiedzUsuńPyyyycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze Kulinarnym.
Pozdrawiam
Przepyszny! *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.
OdpowiedzUsuń