Żeberka w mielonej kawie z grilla
Ten przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa.
A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu
A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu
Żeberka w mielonej kawie z grilla
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 1,5 łyżki mielonej kawy
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką)
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce, dodać żeberka, wymieszać tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryć miskę folią i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać grill. Umieścić żeberka na rozgrzanym grillu, a do marynaty, która została w misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą mięso. Piec aż będą ciemnobrązowe, około 30-60 minut w zależności do typu grilla.
To musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńTakiego sposobu na mięso nie znałam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWitam :D
OdpowiedzUsuńGratuluję udziału w warsztatach :)
Do zobaczenia w piątek na miejscu :)
Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.