Biała kiełbasa domowa z grilla
Od wielu dni trwa pogoda idealna na grilla, dlatego zapraszam na przygotowanie swojej domowej kiełbasy z grilla. To wcale nie jest trudne, wystarczy trochę mięsa, jelita, maszynka i chęci.. a można cieszyć się własną, pyszną białą kiełbasą z grilla. Bez żadnych podejrzanych dodatków. Cieszmy się przysmakami z grilla póki sezon i pogoda trwa.
Biała kiełbasa domowa z grilla
- 2 kg mięsa z łopatki
- 1 kg surowego boczku
- 1 kg wołowiny
- 1/2 kg podgardla
- główka czosnku
- opakowanie majeranku
- 2-3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 70 g soli morskiej
- ok 3 szklanek wody przegotowanej ostudzonej
- jelita wieprzowe solone
- opcjonalnie 3 łyżki papryki czerwonej (np. wędzonej)
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa o średnich oczkach. kolendrę utrzeć w moździerzu. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, dodać do mięsa razem z majerankiem i kolendrą. Wlać przegotowaną, ostudzoną wodę i dokładnie wyrobić masę przez kilkanaście minut. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Do części mięsa można dodać paprykę mieloną dzięki czemu uzyskamy kiełbasę paprykową.
Jelita zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Wypłukać z soli. Jelita nałożyć na lejek do robienia kiełbasy nałożony na maszynkę do mięsa. Końcówkę jelita zabezpieczyć na końcu wiążąc z zapałką. Mięso nakładać do maszynki i napełniać jelita, pilnując aby nie nadziewać ich zbyt ściśle, bo mogą pęknąć w trakcie nakładania i podczas gotowania. Kiełbaski oddzielać od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Odstawić na 1h żeby kiełbasa lekko podeschła.
Rozpalić grilla, ułożyć kiełbasę w koło i grillować przez kilkanaście minut do zrumienienia.
Ciekawy przepis muszę spróbować. Generalnie najbardziej lubię kiełbasę z grilla. Kupiłam sobie w zeszłym roku grill ogrodowy w https://polgrill.pl/ i często przygotowujemy sobie z rodziną właśnie dania typowo z grilla, jak kiełbasa, kaszanka czy szaszłyki. Jeszcze nie próbowałam białej kiełbasy z grilla - to chyba mój błąd :)
OdpowiedzUsuńpolecam białą jest pyszna z grilla.
Usuń