Chleb bananowy z jeżynami
Sezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana bread, do którego tym razem trafiły jeżyny, dzięki czemu ten słodki wypiek zyskał delikatnie kwaskowaty smak. Źródło.
Chleb bananowy z jeżynami
- duże jajko
- 170 g naturalnego jogurtu lub greckiego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- puree z 3 średnich dojrzałych bananów (lub 2 dużych)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- około 1 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn (opcjonalnie malin lub jagód)
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę najlepiej keksówke wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
W dużej misce wymieszać razem jajko, jogurt, olej, wanilię, przyprawy, puree z bananów. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, dodać do miski z ciastem i na wolnych obrotach dokładnie wymieszać. Wsypać jeżyny i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremki, wierzch posypać jeżynami.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 do 45 minut aż wykałaczka wychodzi czysta. Czas pieczenia zależy od wilgotności bananów, owoców, typu pieca.
Wspaniały chlebek, ale bym taki zjadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuje. pozdrawiam.
UsuńO, to przepis idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania.
Usuń