Hamburgery wg Julii Child z grilla
Kolejny przepis Julii wzięty na tapetę to hamburgery. Jej recepturę ograniczam tylko do przygotowani samego mięsa, dodatki to inwencja każdego z was. Jej hamburgery różnią się dodaniem śmietany do mięsa, zamiast jak w większości przepisów musztardy. Myślę, że ma to wpływ na smak i soczystość hamburgerów. Polecam.
Hamburgery wg Julii Child z grilla
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- cebula
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
- 2 łyżki mąki
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 4 bułki pełnoziarniste
- pomidory koktajlowe
- 8 plastrów żółtego sera
- 2 ogórki konserwowe (u mnie musztardowe)
- czerwona papryka
- sos majonezowy lub do hamburgerów
- łyżeczka oleju
Mięso wymieszaj w misce ze śmietaną, solą i pieprzem i starta cebulą. Uformuj 4 hamburgery i obtocz je w mące, strzepnij nadmiar. Wg Julii mąka zapobiega obkurczaniu się mięsa a mięso ma lepszy smak.
Pomidory pokrój w pasterki, ogórki i paprykę w słupki.
Rozgrzej grilla, posmaruj go olejem, połóż hamburgery i grilluj je po około 4 minuty z każdej strony. Jeśli smażysz na patelni to rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i usmaż hamburgery.
Bułki przekrój, podgrzej na suchej patelni lub podgrilluj. Spody bułek polej sosem, ułóż ser, hamburgery, plasterki pomidora, kawałki papryki i ogórka, ser i wierzchnią część bułki.
Julia zawsze ma rację :D
OdpowiedzUsuńo tak. :)
Usuńja tam zawsze dodaję śmietanę do mięsa, jak robię burgery
OdpowiedzUsuńa dla mnie to była nowość.
Usuńzdecydowanie lepsze od tych w fast foodach
OdpowiedzUsuńoczywiście że tak.
Usuń