Kotlety a'la cordon bleu z kiełbasą paprykową
Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Moja dzisiejsza wersja jest z paprykową kiełbasą.
Kotlety a'la cordon bleu z kiełbasą paprykową
- 4 kotlety schabowe
- po 2-3 plasterki kiełbasy paprykowej (np węgierskiej albo salami paprykowego lub chorizo) na kotlet
- 4 plastry żółtego sera
- duże jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Kotlety ze schabu rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie, owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur. Przyprawić solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Odstawić na 1 h do lodówki.
Na jeden talerz wsypać mąkę, na drugi roztrzepane jajko a na trzeci bułkę tartą. Na połowie kotleta położyć ser żółty, na to plasterki kiełbasy. Kotlet złożyć na pół i dokładnie panierować kolejno w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej, tak by nie było szczelin, by ser nie wypłynął podczas smażenia. Rozgrzać patelnię z olejem, kotlety usmażyć na rumiano z obu stron.
niby nic, a jednak ma to coś w sobie. wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń