Lemoniada arbuzowa - Arbuzada

Na takie upały jakie panują od kilku dni ten napój jet najlepszym, orzeźwiającym ratunkiem. Smaczny koktajl z arbuzem, cytryną i limonkami. A jeśli dodamy do niego jeszcze alkohol będzie to idealny napój dla dorosłych. Przyjemnie chłodzi i wybornie smakuje.  Polecam.

 Lemoniada arbuzowa
  • ćwiartka dużego arbuza
  • cytryna
  • limonka
  • woda mineralna (ok 500 ml do 1 l) wg uznania
  • kostki lodu
  • opcjonalnie listki mięty
  • opcjonalnie alkohol

Z arbuza wyjąć pestki i pokroić go na mniejsze części. Do malaksera albo blendera wcisnąć sok z limonki, dodać arbuza i zmiksować. Wlać wodę mineralną, wymieszać. Cytrynę pokroić na plasterki, dodać do lemoniady. Wstawić na 15 minut do lodówki. Przed podaniem wrzucić kilka kostek lodu. Gotowe. 
W wersji dla dorosłych można dodać alkohol. 


Letnie Orzeźwienie 2014

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger