Muffinki z jeżynami
Póki są trzeba korzystać... jeżyny bo o nich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam.
Muffinki z jeżynami
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki masła roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- ok 2 szklanek jeżyn
- około 2 do 3 łyżki cukru brązowego do posypania wierzchu
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Papilotki włożyć do blaszki na muffinki.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnej dużej misce roztrzepać przez 20 sekund jajko. Dodać 1 szklankę cukru pudru i ubijać energicznie aż masa zgęstnieje. Około 30 sekund. Powoli dodawać ostudzone masło cały czas ubijając masę jajeczną. Dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę, wymieszać.
Następnie dosypać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jeżyny i ostrożnie wszystko raz jeszcze wymieszać.
Łyżką nałożyć ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Wierzch posypać szczyptą cukru brązowego.
Piec przez około 30 do 35 minut, aż babeczki są lekko rumiane i sprężyste w dotyku, a wykałaczka wychodzi z nich czysta. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnej dużej misce roztrzepać przez 20 sekund jajko. Dodać 1 szklankę cukru pudru i ubijać energicznie aż masa zgęstnieje. Około 30 sekund. Powoli dodawać ostudzone masło cały czas ubijając masę jajeczną. Dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę, wymieszać.
Następnie dosypać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jeżyny i ostrożnie wszystko raz jeszcze wymieszać.
Łyżką nałożyć ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Wierzch posypać szczyptą cukru brązowego.
Piec przez około 30 do 35 minut, aż babeczki są lekko rumiane i sprężyste w dotyku, a wykałaczka wychodzi z nich czysta. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
jak apetycznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńŚwietne muffinki, jeżyn w tym sezonie jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
zajrze przy okazji. pozdrawiam.
UsuńUwielbiam muffinki, chyba wypróbuję, bo Twoje wyglądają pięknie, a jeżyn mam w tym roku pod dostatkiem:)
OdpowiedzUsuńpolecam i pozdrawiam.
UsuńZrobiłam dziś pierwsze swoje muffinki. Akurat padło na Twój przepis. Wyszły bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńciesze się niezmiernie. pozdrawiam.
UsuńFajne i ciekawe pomysły, lubię takie blogi z pisane z pasją.
Usuń