Ogórki kiszone w kamionce
Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję.
Ogórki kiszone w kamionce
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 3 gałązki kopru
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy rozgniecionych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
- plaska łyżka cukru
- liść chrzanu
- kawałek korzenia chrzanu
- 2 liście porzeczki
Garnek umyć, osuszyć. Ogórki powinny twarde, świeże, zdrowe, o gładkiej powierzchni, proste (najwyżej lekko skrzywione), zielone bez skaz. Chrzan pokroić na kawałki, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć ogonki. Ogórki ułożyć bardzo ciasno w kamionkowym lub glinianym garnku, przekładając je czosnkiem, koprem, chrzanem i liśćmi porzeczki.
Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody należy dodać 1 łyżkę soli kamiennej. Do gotującej się wody dodać sól, cukier, rozgniecioną gorczycę, ziele angielskie i wymieszać. Wodę trochę ostudzić, a następnie zalać ogórki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Po 6 dniach będą gotowe.
w kamionce wychodzą najlepsze :)
OdpowiedzUsuńu mnie pojawiła się pleśń i ogórki były miękkie
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od jakości ogórków, pleśń w życiu nie pojawiła się na ogórkach ani mi ani mojej mamie, a robimy je od wielu lat, no chyba że ktoś je trzyma w cieple przez 2-3 tygodnie.
UsuńPo jakim czasie garnek należy przełożyć w chłodne miejsce i ile można ogórki trzymać w takim garnku? Czy po jakimś czasie ogórki należy przełożyć do lodówki?
OdpowiedzUsuńkiszone będą po 6 dniach, ja wstawiam do lodówki po 4 dniach trzymania w cieple na blacie. ile można trzymać nie wiem, u mnie takie ogórki w tej kamionce max 7 dni i zostają zjedzone.
Usuńpo 48h sa jako małosolne potem coraz bardziej kiszone.zalewam od razu wrzątkiem
UsuńAutorka chyba najwyraźniej pomaga tylko swojej mamie w kiszeniu, bo gdy ktoś robi własne przetwory LATAMI, to wie jak długo one są w stanie wytrzymać w dobrym stanie. Otóż ogórki kiszone bez pasteryzacji, przechowywane w zimnej piwnicy, wytrzymują spokojnie przez całą zimę aż do wiosny.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJak bardzo ostudzić wodę?
ma być letnia, żeby nie poparzyć ogórków.
UsuńŚwietny przepis, wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńciesze się pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńMoje się psują jak tylko otworzę garnek i zacznę jesc niewiem czy nie za ciepło czy zaduzo powietrza dostaja
OdpowiedzUsuńmożliwe ze z ciepło. radze po 2 dniach przenieść do lodówki. może tam będzie lepiej.
UsuńZamknąć szczelnie kamionke talerzem?? :)
OdpowiedzUsuńnie musi być szczelnie, ja po prostu przykrywam talerzem.
UsuńDziękują za przepis. Wydaje się łatwy w wykonaniu (dopiero "startuję w słoikach/przetworach".
OdpowiedzUsuńNie mam chrzanu możliwości żeby dostać/kupić. Czy bez chrzanu też mogę być? Wszystkie inne składniki mam.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ela
witam bez chrzanu nie będzie to już ten sam smak ale się ukiszą.
UsuńWitam, od lat kiszę ogórki tylko z koprem i czosnkiem i są rewelacyjne. Z kolei moja mama dodaje gałązki estragonu :-)
UsuńIstotna wydaje się szczelność.
OdpowiedzUsuńMoje wstawione do piwnicy/gdzie niewiele chłodniej/i zapomniane ogórki stały się b.miękkie.
Teraz robię ponownie,bo doczytałem,aby w kołnierz kamionki nalać wody,co daje hermetyczną barierę z pokrywą.
Dokładnie, ogórki nie mogą pływać po powierzchni odkryte.
UsuńWszystko co wystaje ponad wode splesnieje. Optymalna temp.to od 20 do 23 stopni. A kolejnym powodem psucia jest właśnie szczelne zakrywanie, dwutlenek węgla musi uchodzić A talerzyk jest po to by ogórki nie wypływały na wierzch.
OdpowiedzUsuńOczywiście, odkryte ogórki to początek do łatwego zepsucia całego słoika.
UsuńCzy ziele angielskie również rozgnieść jak gorczycę czy dać w całości?
OdpowiedzUsuńDac w całości. Pozdrawiam.
UsuńCzy po ukiszeniu przechowuje ja Pani nadal w kamionce ale w lodówce czy może przekłada do słoików z zalewa?
OdpowiedzUsuńW kamionce zostają bo są zjadane na bieżąco, jedynie daje je do lodówki. Ale to jest kwestia 3-4 dni i ogórków nie ma.
UsuńNie mam akurat w domu gorczycy i chrzanu. Czy mogę je dodać na następny dzień ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, lepiej co prawda byłoby zaczekać i wszystko zrobić razem następnego dnia, ale można też dodać gorczyce i chrzan następnego dnia jeśli nie masz innego wyjścia.
UsuńJeśli ogórki są zrobione wg Pani przepisu, są całe zalane zalewą, dociśnięte talerzykiem i wyparzonym kamieniem, to nie ma prawa się nic psuć! Czytajcie ze zrozumieniem.
OdpowiedzUsuńOgórek kiszony to podstawa żywieniowe w moim życiu.
OdpowiedzUsuńMega przepis. Ogóreczki wychodzą przepyszne.
OdpowiedzUsuńPogubiłam się w dyskusji o przykrywaniu, a pierwszy raz kiszę w kamionce i nie chciałabym żeby ogórki się zepsuły... Na razie przykryłam je talerzykiem mniejszym niż otwór kamionki i obciążyłam wyparzonym kamieniem - pamiętam, że tak robiła moja Mama. Same ogórki są zalane całkowicie wodą, ale woda ma dostęp do powietrza. Czy tak ma to wyglądać?? Czy po tych 6 dniach kiedy ogórki się już zakiszą, można/należy zdjąć talerzyk i kamień i nakryć kamionkę już normalnie pokrywką od kompletu dopasowaną do jej otworu, która odetnie dostęp do powietrza?? Myślę, że w przepisie przydałby się dokładniejszy opis niż tylko "przykryć talerzykiem i obciążyć", skoro to jest tak ważny szczegół i błąd może spowodować zepsucie kiszonki. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na bardzo dobry, koniecznie przetestuję.
OdpowiedzUsuń