Piersi z kurczaka z pęczotto grzybowo-jabłkowym

Odkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym. Kasza świetnie komponuje się czy to z piwem, winem, sokiem jabłkowym czy cydrem. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem piersi,  kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca".



Piersi z kurczaka z pęczotto grzybowo-jabłkowym
  • szklanka kaszy pęczak
  • bulion warzywny do ugotowania kaszy (ok. ½l)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 szt. pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio 
  • mała papryczka chilli
  • 2-3 ogórki domowe konserwowe
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 150 ml soku jabłkowego najlepiej z antonówek
  • 200 ml domowego bulionu warzywnego
  • szczypta kuminu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie sól do smaku (dla tych co nie mają diety)
  • natka pietruszki


Kaszę wsyp do garnka z zimnym bulionem i ugotuj wg wskazań na opakowaniu ok. 20 min. Gotową kaszę odcedź i zostaw na durszlaku, żeby odciekła z nadmiaru płynu. Piersi umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pieczarki lub grzyby pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, pora pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej margarynę Optimę Cardio, dodaj cebulę, pora i czosnek, niech się warzywa zrumienią. Dodaj pieczarki i wszystko razem smaż ok 5 minut. Papryczkę chilii drobno posiekaj. Na patelnię dołóż ugotowaną kaszę, kurczaka, ogórki, chilli, otarty tymianek, podlej sokiem jabłkowym i bulionem, dopraw kuminem, pieprzem, przykryj i duś na wolnym ogniu 10 minut, co jakiś czas mieszając żeby się kasza nie przypaliła. Jeśli płyn wyparuje podlej jeszcze bulionem lub wodą, całość dopraw pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj. Porcje kaszy wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką.



5 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Bardzo lubię pęczak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko; jak zrobic to: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2014/06/drozdzowe-rwane-buleczki-z-pesto.html#more gdy mam swieze a nie suche drozdze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak samo tylko dodać 25 g świeżych rozrobionych w odrobinie letniej wody.

      Usuń
  3. Ogórki? Jakie ogórki? Czary mary i ogórki z listy składników wyparowały...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeoczenie, już na listę wróciły, zdarza się każdemu pomyłka

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger