Placki z cukinii z boczkiem i fetą
Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy.
Placki z cukinii z boczkiem i fetą
- 1 kg cukinii
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g sera feta
- 100 g wędzonego boczku
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- łyżka suszonej mięty
- olej rzepakowy
sos jogurtowy:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- posiekana mięta (lub inne zioła)
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, wymieszać z płaską łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć cukinię z puszczonego soku. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę. Na suchej podsmażyć boczek, tak by wytopił się tłuszcz.
Do cukinii dodać jajka, mąkę, boczek, miętę, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Fetę pokruszyć i dodać do masy, ostrożnie wymieszać.
Na patelnie rozgrzać oleje, łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Zrobić sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Nie mam cukinii, ale ziemniaki też pasować będą... dzięki, bo obiad pod znakiem zapytania dziś był. A tak już wiem, co zjem! ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam nadzieje że danie sie uda.
Usuń