Quiche Lorraine wg Julii Child
Wracamy do gotowania z Julią Child. Mam nadzieję, że kuchnia Julii was nie znudziła i chętnie podejmiecie ze mną zabawę i znowu jej dania zagoszczą na naszych stolach. A zabawę zaczynam do jednej z najsłynniejszych francuskich tart czyli Quiche Lorraine. Bawimy się do 31.08.2014. Zapraszam wszystkich do wspólnego gotowania z Julią.
Quiche Lorraine wg Julii Child
ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki lodowatej wody (3 łyżki)
nadzienie:
- 350 g boczku wędzonego
- 3 jajka
- szklanka śmietany 18%
- sól
- pieprz świeżo mielony
- świeżo starta gałka muszkatołowa
Zagnieść ciasto. Wymieszać masło pokrojone w drobne kawałki z mąką, rozcierając w dłoniach, tak żeby powstały grudki, następnie dodać wodę i zagnieść na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki na min 1h. Wyjąć ciasto, rozwałkować cienko na omączonym blacie, wyłożyć nim formę do tart, dno podziurkować widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
Ciasto wystarczy na formę wielkości 22 cm.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupko. Zdjąć z patelni. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę, dodać boczek, wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 190 st przez 40 minut.
Do farszu z boczkiem można dodać także 2 posiekane w kostkę cebule oraz opcjonalnie wierzch można posypać ostrym, startym serem przed zapieczeniem, jak to ja zrobiłam.
cudownie pyszna klasyka!:)
OdpowiedzUsuńtak dokładnie a w jej wydaniu naprawde dobra.
Usuń