Surówka od "chińczyka" na zimę
Smakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam.
Surówka od "chińczyka" na zimę
- 1 główka białej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
Białą kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę - mieszamy olej, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy i dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wrzącą zalewę wlewamy do kapusty z marchewką, mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do ostudzenia, na 1h aż warzywa zmiękną. Można wą w takiej postaci zjeść, albo zapakować do słoików na zimę.
Jeśli zostawiamy na zimę to porcje surówki wkładamy do wyparzonych słoików razem z sokami i zalewą jaka została z kapusty, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamykamy słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalewamy wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzujemy je 15 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 20 min.
Z porcji jednej kapusty wyszło mi 9 słoiczków jak na zdjęciach, takich po 250 g.
świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń;) pozdrawiam.
UsuńWypróbowałam również na cserwonej kapuscie z jablkiem i cebulką. ...reweeeeelacja! Dzieki Berniko;)
OdpowiedzUsuńsuper, tez tak zrobię.
UsuńWłaśnie się robi, a jutro z czerwoną kapusta :)
OdpowiedzUsuńsuper.
UsuńSurówka jest wspaniała robie ją do obiadu dość często. Nigdy nie wpadłam na to żeby zawekować. Z tym że ja zawsze używam do tej surówki ocet ryżowy. Poprostu tak kiedyś wyczytałam w przepisie na chińskie jedzonko.
OdpowiedzUsuńciesze się. ja następnym razem tez go użyje.
UsuńSurowka rewelacyjna, ale polecam ocet ryżowy.
OdpowiedzUsuńok, następnym razem go wypróbuje. pozdrawiam
UsuńDziękuję za ten przepis. Surowke wyszła dokladnie taka, jaką pamietam z chińskiej restauracji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze. pozdrawiam.
UsuńCzy kapusta nie zmięknie pod wpływem pasteryzacji? Obawiam się, że nie będzie już tak chrupiąca 🤔
OdpowiedzUsuńniestety tak, każda kapusta mięknie w surówce po pasteryzacji.
UsuńKapusta ile kilowa bo są różne wielkość i nie wiem jak wtedy z proporcjami zalewy
OdpowiedzUsuńPrzeciętna główka kapusty. Około 3 kg.
Usuń