Zupa krem z grzybów wg Julii Child
Wracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam.
Zupa krem z grzybów wg Julii Child
- cebula duża
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszka
- 6 szklanek bulionu z kurczaka przyprawionego (lub mniej jeśli chcemy mieć gęstszą)
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 400 g świeżych grzybów
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Cebulę obrać drobno posiekać. Grzyby umyć, sprawdzić czy nie są robaczywe, pokroić na kawałki razem z nóżkami. Umyć natkę pietruszki. Do garnka wlać bulion, dodać liść laurowy, gałązki pietruszki i tymianek, doprowadzić go do wrzenia.
Podczas gdy bulion się gotuje, stopić masło w dużym rondlu na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć powoli przez około 5 minut. Dodać mąkę, mieszać i smażyć uważając, aby nie za bardzo przybrązowić mąki i cebuli. Wlać chochlę bulionu, rozprowadzić go dokładnie w mące z cebulą a następnie wszystko razem dodać do bulionu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekane grzyby. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez 20 minut. Gdy zupa będzie gotowa usunąć z niej liść laurowy i gałązki natki. Zupę zmiksować na gładko.
Dwa żółtka roztrzepać, dodać do śmietanki. Wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy wymieszać, a następnie całość powoli wlać do zupy i wymieszać. Podgrzać zupę ponownie, ale nie doprowadzić do zagotowania się. Smak doprawić wg uznania.
Opcjonalnie można osobno zostawić sobie trochę grzybów, podsmażyć je na maśle i dodać na talerze do zmiksowanej zupy.
takiego właśnie przepisu szukałam, a nie pomyślałabym żeby 'zapytać' Julię Child. dzisiaj idę na grzyby i zobaczymy, czy będzie z czego tą zupę ugotować :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDopiero odkryłam ten blog, a szkoda, bo jest cudowny, a dla przepisów Julii chce się żyć!
OdpowiedzUsuńojej dziękuję za mile słowa. Tak Julie przepisy są niezawodne.
Usuń