Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Jesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
- 6 średnich dojrzałych śliwek
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce utrzeć na krem masło z cukrem. Dodać kakao, a następnie jajka i ekstrakt waniliowy, mieszać aż wszystko się dokładnie połączy. Wsypać 1/3 mieszaniny mąki, po czym połowę mleka. Dodać 1/3 mąki, resztę mleka, a następnie dodać ostatnią część mąki. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciasto będzie dość gęste. Rozprowadzić je równo w tortownicy, na wierzch wcisnąć w ciasto połówki śliwek. Piec 45-50 min, aż wykałaczka wyjdzie z ciasta czysta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, wierzch posypać cukrem pudrem.
mniam
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńwięc zrób,. polecam.
Usuńpół szklanki masła ?
OdpowiedzUsuńtak, miękkie masło wkładam do miarki o pojemności 1/2 szklanki a potem przekładam do misy miksera.
UsuńWłaśnie siedzi w piekarniku i się do mnie uśmiecha ;)
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na efekt.
UsuńFenomenalne! Czekolada i węgierki to zawsze dobry pomysł :) Będę często tu zaglądać.
Usuńcieszę sie i zapraszam.
Usuń