Ciasto ze śliwkami i czekoladowym budyniem

Sezon na śliwki trwa dlatego postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty. Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam. 



Ciasto ze śliwkami i czekoladowym budyniem
  • 250 g - kostka masła 
  • 4 jajka (L)
  • 2 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3/4 l mleka 
  • 1/2 kg śliwek
  • cukier puder


Mleko wlać do garnka, ale należy odlać z niego szklankę. Pozostałe postawić na ogniu i zagotować. Wsyp budynie do mleka w szklance i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i energicznie wymieszać. Po minucie budyń jest gotowy. Odstawić do przestygnięcia. 
Śliwki podzielić na połówki i usunąć pestki. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem.  Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (u mnie 24 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Wlać na dno połowę ciasta, ułożyć śliwki skorka do dołu, na nie wyłożyć budyń, na wierzch wylać pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na godzinę. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Naczynia prześliczne :) Gdzie kupione jak mzna spytać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynia pochodzą z Bułgarii to ich sztandarowy wyrób, a kupiłam za grosze na targu staroci w Bytomiu od pana który wyprzedawał rzeczy po teściowej :)

      Usuń
  2. Wszystko, co czekoladowe, lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śliwki, super ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda fantastycznie :) Uwielbiam ciasta z budyniem!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger