Dieta dla serca - premiera książki

Od dzisiaj możecie zakupić książkę, która jest efektem pracy 10 blogerów kulinarnych, w tym mnie, Towarzystwa Dietetyki oraz Kruszwicy SA. Projekt nazywa się "Dieta dla serca", czyli jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę. 
Publikacja zawiera dietetyczne przepisy ze zdjęciami z merytorycznymi komentarzami dietetyków w oparciu o produkty Optima Cardio i Optima Omega 3.
Książka jest przeznaczona głównie dla osób mających problemy z cholesterolem, czyli grupy najbardziej narażonej 40+, 50+, 60+  w której znajdują się przepisy na kolorowe, zdrowe i smaczne dania przygotowane z produktów łatwo dostępnych w sklepach. "Dieta dla Serca" odbywa się pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz firmy Kruszwica SA, producenta margaryn Optima Cardio i Optima Omega 3, skutecznie obniżającej cholesterol. 


Co to jest cholesterol wie każdy z nas, ale jak z nim walczyć, jak budować swoją dietę, w oparciu o jakie produkty, jakimi zasadami kierować się by prowadzić zdrowy tryb życia dla swojego serca to już nie bardzo wiemy. Dlatego ta publikacja ma na celu pokazać osobom z podwyższonym cholesterolem jak łatwo przygotować kolorowe, smaczne dania w oparciu o produkty obniżające cholesterol, w tym Optimę Cardio i Optimę Omega 3 zgodnie z dietą bez użycia soli. Tak więc dbajmy o tę najważniejszą część naszego ciała jakim jest serce, również poprzez to co i jak jemy.  Więcej na temat diety antycholesterolowej znajdziecie tutaj. 

A teraz kilka słów o samej książce:
1. znajdziecie w niej 80 przepisów podzielonych na śniadania, zupy, dania główne, przekąski i kolacje;
3. przy każdym przepisie komentarz dietetyka oraz wartość energetyczna jednej porcji;
4. zawiera 168 str w miękkiej okładce;
5. do kupienia w kioskach i na stronie http://www.literia.pl/ od 25.09.2014;
6. cena 9,99 zł;

Zapraszam do zakupów dla siebie i swoich bliskich.


Wśród przepisów wykonanych przeze mnie w książce znajdziecie m.in przepis na:

Roladki z piersi kurczaka z sałatką

Ilość porcji: 2-4
roladki:
  • 2 piersi z kurczaka (450-500 g)
  • 2 łyżki domowej jarzynki (20 g)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (30 g)
  • 2 łyżki domowej musztardy (20 g)
  • 100 g twarożku domowego chudego
  • pęczek szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • ok. 10-15 świeżych liści szpinaku
sałatka:
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cukinia (100 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • szklanka świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki wody przefiltrowanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczki musztardy
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 4 liście bazylii


Przygotowanie piersi: Piersi włóż między folię i rozbij na szerokie cienkie płaty. Posyp jarzynką, pieprzem z obu stron. Odstaw na 2 godziny do skruszenia. Następnie posmaruj od wewnętrznej strony margaryną Optima Cardio i musztardą. Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku. Liście szpinaku umyj. Na piersi ułóż liście szpinaku, posmaruj serkiem. Następnie ciasno zwiń obie piersi w rulony, owiń dokładnie folią spożywczą tworząc coś na kształt cukierków. Zagotuj wodę w garnku, włóż rolady w folii do wody i gotuj na minimalnym małym ogniu przez 20-25 minut. Wyjmij z wody, odwiń z folii, pokrój na plastry. 
Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszarp na kawałki, włóż do miski. Paprykę, cukinię, pomidorki pokrój na kostkę, dodaj umyte liście szpinaku. W szklance wymieszaj olej rzepakowy, wodę, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz do smaku. Na koniec dodaj posiekane liście bazylii i wlej sos do sałatki. Wymieszaj warzywa.

Podanie: Na talerzu ułóż porcję sałatki, na wierzch plasterki rolady. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger