Faszerowane okrągłe cukinie
Małe, okrągłe cukinie są idealne do faszerowania. Można także zrobić w ten sposób podłużne, ale te mają swój urok. Polecam nafaszerować je bardzo popularnym nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw i ziół. Obiad pyszny, w 45 minut, kolorowy i zdrowy.
Faszerowane okrągłe cukinie
- 4 małe, okrągłe cukinie
- 300 g mielonej wołowiny
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczka natki pietruszki
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, oregano)
- szczypta kuminu
- 1/2 łyżeczki tabasco albo sambal oelek (pasty z chilli)
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Cukinie umyć, odciąć wierzchołki i odłożyć na później „kapelusze”. Środek wydrążyć dokładnie, tworząc miseczki. Miąższ z cukinii posiekać. Cebule, czosnek, pomidory i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor na brązowy. Dodać posiekany miąższ z cukinii, pomidory i paprykę. Dusić do miękkości (około 10 minut). Doprawić solą, pieprzem, ziołami, kuminem, tabasco lub pastą z chilli, chwile jeszcze poddusić. Dodać posiekaną natkę i wymieszać.
Zestawić patelnię z ognia, farszem nadziać cukinie.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć "kapeluszem" z cukinii, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Smacznego.
Farszu wychodzi więcej niż potrzeba wiec można nim nadziać inne warzywa albo zjeść z makaronem.
pomysłowy przepis ;))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWyglądają bosko!:)
OdpowiedzUsuńi tak smakują. pozdrawiam.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście danie wygląda świetnie. Mam pytanie czy jest szansa aby na blogu pojawił się przepis na przecier pomidorowy? No chyba, ze kiedyś już był ale w spisie potraw go nie znalazłam. Pozdrawiam Dominika
proszę zajrzeć do zakładki przetwory tam jest passata czyli domowy sos pomidorowy który służy mi jako przecier.
Usuń