Kanapka z pulled pork

Ostatnio pokazywałam przepis na pulled pork, który pokochaliśmy. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania m.in kanapek, czy tez hot dogów. Wystarczy bułka, trochę warzyw, w tym pikli i mięso i powstaje pyszna kolacja albo kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam.



Kanapka z pulled pork 
  • ok 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki keczupu
  • 6 ząbków czosnku 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól wg smaku
dodatki:
  • bułki np do hot dogów lub zwykłe paluchy
  • ogórki konserwowe lub inne pikle
  • sałata lodowa 
  • sos jogurtowy lub czosnkowy lub do hamburgerów



Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i czosnkiem. Mięso umyć, osuszyć, marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ja marynowałam w naczyniu żaroodpornym, w którym się potem piekło.
Następnie mięso wyjąć, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec przez 12-14 godzin. Ja mięso piekłam w nocy, bo w środku dnia trudno mi było je pilnować przez tyle godzin. Można odkryć na koniec, żeby się przyrumieniło z wierzchu. Im dłużej mięso pieczemy, tym bardziej będzie soczyste. Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna. Można podgrzać przed podaniem. 

Bułki podgrzać, rozciąć na środku, włożyć kawałki sałaty, plasterki ogórków, nałożyć mięso, polać ulubionym sosem. 


6 komentarzy:

  1. Witam, pewnie takie mięsko jest super zaraz po upieczeniu, to znaczy jak ostygnie i odpocznie, a co jeśli zostanie na drugi dzień????Jak z nim postępować????należy je podgrzewać???podawać na zimno???

    OdpowiedzUsuń
  2. Lidia mięso można spokojnie odgrzać albo w piekarniku pod przykryciem albo na szybko na patelni lub w mikrofalówce. na zimno do kanapki do pracy tez jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, będę robić ale w wolnowarze,pierwszy raz i trochę się boje,czy wyjdzie?Czy dobrze doprawiłam itd, czy mięsko powinno mieć słodki posmak????
    Wolnowar testuje,więc stąd moja trema.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od marynaty. Może być lekko słodkie. Powodzenia.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger