Makaron z grzybami i szpinakiem
Kolejna niedziela i kolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad.
Makaron z grzybami i szpinakiem
- 100 g szpinaku mrożonego
- 200 g grzybów leśnych świeżych (u nas podgrzybki)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- makaron penne
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki masła
- świeżo tarty parmezan do posypania (lub inny ulubiony ser)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Grzyby opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę również posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę podsmażyć 2 minuty, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć razem kilka minut, aż grzyby zmiękną. Do grzybów wlać śmietanę 18% wymieszać, podgrzać przez kilka chwil.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodajemy szpinak, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy aż się rozmrozi a woda odparuje. Dodać do smaku sól, pieprz. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i wymieszać, podgrzać.
Makron dodać go grzybów, wymieszać, następnie dołożyć szpinak i wszystko razem wymieszać. Jeszcze raz wszystko razem podgrzać. Śmietana może spokojnie wchłonąć się w makaron. Porcje wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, smaczne danie polecam. 😉
OdpowiedzUsuńDziękuje. pozdrawiam.
Usuń