Pasta, tapenada z suszonych pomidorów i oliwek
Słońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam.
Pasta tapenada z suszonych pomidorów i oliwek
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek (w razie potrzeby) lub oliwy z pomidorów suszonych
- 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
W blenderze umieścić odsączone z zalewy pomidory, oliwki, kapary, czosnek, listki bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. Jeśli jest zbyt geste dodać oliwę z oliwek lub oliwę z pomidorów .
Taką pastę, tapenadę można włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
pychotka :)
OdpowiedzUsuńzgadza się.
UsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńmiło mi ;) pozdrawiam.
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń