Tort kanapkowy


Czy zawsze na urodziny musi być tort? Taka, ale tym razem nie słodki a wytrawny, który dla kolegów w pracy przygotowałam dla odmiany tort z warzyw i past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta.
Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się efekt i smak.



Tort kanapkowy
  • 2 pełnoziarniste tostowe chleby
nadzienie na pierwszą warstwę:
  • 120 g pasztetu miękkiego drobiowego 
  • 100 g kremowego serka naturalnego 
  • 1/2 czerwonej papryki
nadzienie na druga warstwę:
  • 100 g szynki konserwowej
  • kilka zielonych oliwek
  • sos tatarski (np domowy
nadzienie na trzecią warstwę:
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju (rozdrobiony)
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • łyżka majonezu
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • łyżeczka octu balsamicznego
dekoracja:
  • gesty majonez lub sos tatarski
  • mieszanka kolorowych sałat
  • pomidory koktajlowe
  • ogórek zielony
  • oliwki
  • plasterki cytryny
  • winogrona
  • koperek świeży


Zrobić masy w osobnych naczyniach. Pasztet wymieszać z serkiem i pokrojoną papryką. Szynkę i oliwki pokroić drobno i wymieszać z sosem tatarskim. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozgnieść. Ogórki pokroić. Do rozdrabniacza dodać suszone pomidory, zmiksować, dołożyć tuńczyka, ogórki, majonez, zmiksować, dodać pieprz, ocet balsamiczny, zmiksować.

Złożyć tort. Chleb układać 3 kromki długości na 2 szerokości na tacy wyłożonej folią aluminiową. Każdą warstwę smarujemy masą solidnie, nie oszczędzając, żeby tort nie wyszedł za suchy. Pamiętajmy, że chleb będzie czerpał wilgoć z masy.
Etapy: najpierw chleb, potem pierwsze nadzienie, przykrywamy nową warstwą chleba, posmarować drugim nadzieniem, przykryć chlebem, kolejna warstwa to nadzienie trzecie, na koniec chleb. Wierzch posmarować cieniutko majonezem lub sosem tatarskim, boki również. Przykryć wszystko folią i odstawić na noc. 
Przed podaniem udekorować wg własnego pomysłu: można użyć warzyw i owoców, pełna dowolność. Ja boki obłożyłam cienkimi plasterkami ogórka, wierzch tortu przykryłam kolorową sałatą, kawałkami pomidorków, oliwkami, cytryną, winogronami, koperkiem.  


7 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger