Apple pie czyli amerykańska szarlotka
Robiłam już kilka jabłeczników i szarlotek, ale apple pie czyli amerykańskiej szarlotki jeszcze nie. Poszukałam w necie odpowiedniego przepisu i zrobiłam na weekend i muszę Wam powiedzieć, że lepszej szarlotki w życiu nie jadłam. Ciasto jest kruche, maślane, delikatne, a do tego pyszne, kwaskowate nadzienie. Mega wypas, a z odrobiną lodów to byłaby to pełna rozpusta.
Apple pie czyli amerykańska szarlotka
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5-6 jabłek (zależy od wielkości)
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
- cukier puder
Umieścić mąkę, cukier i masło w mikserze. Wymieszać na niskich obrotach, aż mieszanina przypominać będzie bardzo grube okruszki. Dodać żółtka, wanilię, zagnieść, jeśli konieczne będzie to dodać zimną wodę, zagnieść w jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć w foie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie dokonać napełnianie.
W miedzy czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać, wyciąć środek - rdzeń i pokroić na kostkę. Jabłka wymieszać w misce z cukrem, cynamonem.
Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 2 części w stosunku 2/3 do 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180° C i formę na ciasto wysmarować masłem.
Na omączonym stole lub stolnicy rozwałkować ciasto (tę większą część) na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto ostrożnie - najlepiej zawinięte na wałku - przełożyć do formy wysmarowanej formy. Nadmiar odciąć. Wypełnić nadzieniem jabłkowym.
Wyjąć z lodówki mniejszą część ciasta. Również na omączonym stole rozwałkować na placek o grubości 2- 3 mm. Pokroić ciasto na 1,5 - 2 cm szerokości paski. Paski ułożyć na cieście na przemian tworząc kratkę. Brzegi ciasta zawinąć na paski. Dobrze skleić. Pędzelkiem umoczonym w wodzie posmarować ciasto. Piec przez 40 minut do godziny, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńTak zachwalasz, że chyba muszę zrobić:D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda mi tak ładnie nigdy nie udaje się ułożyć kratki
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę tą amerykańską również.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dla mnie jeszcze ciepłe, koniecznie z lodami - i jestem w niebie... :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne. Dzisiaj robie drugi raz tym azem jabłuszka triche podgotowałam. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńwypróbuje, dziękuję.
UsuńJak widać kuchnia amerykańska może być zróżnicowana. Ja ulegam stereotypom i dla mnie Ameryka to burger, steki, frytki i wszystko co niezdrowe. Jednak jak widać desery mogą być także pyszne.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :)
UsuńZgadzam się z Igorem, różnorodność kuchni amerykańskiej jest niezwykła! Możesz podać kiedyś przepis na dobrey [url=http://roadamerican.pl/steki/]stel[/url]? Próbowałąm robić parę razy, ale za każdym wyszedł mi niedosmażony :/
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś spróbuje, pozdrawiam.
Usuń