Chleb życia bez mąki
Chleb bez użycia drożdży, mąki? Tak jest możliwy,i jest idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe lub alergie na drożdże, dla osób na diecie bezglutenowej a także wszystkich odchudzających si ei dbających o zdrowie. Jest bogaty w błonnik, który wpływa korzystnie gospodarki węglowodanową organizmu, obniża poziom cholesterolu. Bogaty w ziarna, pełen witamin, składników mineralnych jest sycący, niezwykle zdrowy i bardzo smaczny. Do tego robi się go prosto i nie wymaga wielkiej wiedzy z zakresu przygotowania pieczywa. Źródło.
Chleb upiekłam w ramach dzisiejszej akcji World Bread Day.
Chleb upiekłam w ramach dzisiejszej akcji World Bread Day.
Zdrowy chleb bez mąki
- 3/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki nasion dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków sojowych (opcjonalnie)
- 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych mieszanych (jeśli nie dajemy sojowych to dać 1,5 szklanki)
- 1/2 szklanki ziaren owsa (opcjonalnie, można zastąpić orzechami, migdałami, rodzynkami)
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 do 2 h w temperaturze pokojowej, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (przy formie silikonowej to nie jest potrzebne) i przełożyć do niej masę. Przełożyć do niej przygotowaną masę tak by wypełniła całą foremkę, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 175 st. C, chleb piec 20 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na blaszce jeszcze ok. 40 minut. Wystudzić na kratce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka.
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka.
Musi być pyszny, a przede wszystkim - bardzo, bardzo zdrowy!
OdpowiedzUsuńjest bardzo zdrowy i bardzo syty.
UsuńFajny przepis. Mała uwaga: syty może być człowiek, chleb jest sycący. Dobrze by było, żeby ten chleb nikogo nie zjadał ;)
Usuńświetnie wygląda ten chleb!
OdpowiedzUsuńdziękuję.
Usuńlecę mieszać, super przepis, dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńmam nadzieję ze będzie smakować. pozdrawiam.
Usuńmniam ;)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
Usuńrewelacyjny chleb! zapewne chociażby jedna taka kromka jest sycąca!
OdpowiedzUsuńoj tak jest mocno sycący.
UsuńSuperowy chlebek, w sam raz na kanapkę z wędlinką do szkoły :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
czy ten chlebek nadaje sie na diecie montignac ?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się że tak, to same ziarna trochę miodu i olej.
UsuńJak bardzo chciałabym zacząć sama robić chlebek. Nie ma jednak do tego warunków a tym bardziej czasu :C
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda świetnie!
Droga Bereniko, mam pytanie odnośnie tego chlebka, czy po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu nie kruszy się podczas krojenia???Znalazłam inne przepisy na ten chlebek gdzie podają w składzie nasiona babki płesznik, u Ciebie jej nie ma, czy ma to jakieś znaczenie???Nie mam wiedzy o tym chlebku, dla mnie to nowość stąd pytam u źródła:)
OdpowiedzUsuńmi sie nie kruszył, wiem ze te nasiona powinny być ale ja ich nie miałam, kierowałam się poradami znajomej która robi taki chleb tylko z jajkami zamiast wody i ona daje właśnie trochę bułki. zresztą w przepisie z którego korzystałam tych nasion nie było.
UsuńWow, this looks sooooo delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuńTo jest najlepszy chlebek jaki zrobilam:) przepis jest super i mega prosty! Jedynie polecam przełożyć masę zaraz po wymieszaniu do foremki bo jak przełożyłam za pierwszym razem po ściągnięciu to nie chciała mi się ładnie skleić i po upieczeniu się troszkę rozwalał a jak się ścina od razu w foremce jest super!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Szukam czegos takiego ale bez zbóż i orzechow ze względu na alergie u dziecka. Czy mogę pominąć płatki owsiane lub czym je zastąpić?
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane można zastąpić płatkami jaglanymi lub ryżowymi. Zamiast orzechów można dać migdały, nasiona chia. Opcjonalnie pominąć je i dać np babkę płasznik.
UsuńCzy zamiast ziaren owsa mogę dać kaszę orkiszową?
OdpowiedzUsuńkasze zazwyczaj są twarde. nie wiem jak kasza zachowa sie podczas obróbki, czy zmięknie na tyle w cieście w tkacie pieczenia. Ziarna owsa są zdecydowanie miększe, można je rozgryźć bez problemu..
UsuńJaka jest przybliżona waga tego chlebka?
OdpowiedzUsuńnigdy nie ważyłam ale wydaje mi sie że może ok 750 g
UsuńDziękuję za odpowiedzi!
OdpowiedzUsuń