Ciasto Fiona
Po cieście smerfetce czas na kolejną wersję popularnego ciasta Shrek, na jego towarzyszkę czyli Fionę. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych, ale skoro smerfetka była bardzo udana, shrek również okazał się przepyszny postanowiłam zrobić kolejną wersję, tym razem z użyciem napoju frugo i czerwonych galaretek. I tak powstała Fiona, bo taką nazwę tej wersji można znaleźć w necie. W każdym razie ciasto było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Polecam.
Ciasto Fiona
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 ml Frugo czerwonego
- 250 ml mleka
- 2 budynie truskawkowe z cukrem (na 0,5l)
- 2 paczki delicji
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki czerwone (u mnie arbuzowe)
- 2 galaretki z owoców leśnych
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku. na wolnych obrotach wmieszać delikatnie przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 170 st. przez około 30-35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Warstwa druga: Odlać 100 ml Frugo i rozpuścić w nim budynie. Pozostałe 650 ml Frugo zagotować z mlekiem, następnie wlać frugo z budyniem, gdy się zacznie razem gotować zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę, a następnie wylać na biszkopt. Na wierzch ułożyć na masie jedna obok drugiej delicje. Wstawić do lodówki.
Warstwa trzecia: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dolać tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na schłodzone ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min.
piekne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto bardzo apetycznie wygląda )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Śliczna Fiona :D
OdpowiedzUsuńsłyszałam o takim cieście, ale jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszę mnie te przekładance. Muszę w końcu wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji spróbować, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńProśba do dajacych przepisy proszę o dadanie wymiarów blaszek !!!
OdpowiedzUsuńwymiary blaszki są dawno podane wystarczy wczytać się w post. 25x35 cm
UsuńWłaśnie dziś te ciasto robie
OdpowiedzUsuń