Grzebień ze schabu
Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam.
Grzebień ze schabu
- schab ok 1,20 kg
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- plastry sera żółtego (gouda)
- plastry boczku surowego wędzonego (ok 100 g)
- pieprz
- sól
- papryka słodka i ostra
Schab ponacinać jak na kotlety ale nie do końca, tak aby powstał "grzebień". Ja za mało docięłam tym razem i boczek za bardzo mi wystawał. Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem rozgniecionym, oprószyć papryką słodką. Ewentualnie przyprawić wg gustu. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia w szczeliny powkładać po plastrze boczku i plastrze żółtego sera.
Schab obwiązać sznurkiem,
włożyć do rękawa do pieczenia, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut.
Po tym czasie naciąć folię i włożyć ponownie do naczynia, obłożyć plastrami cebuli, przykryć i piec przez 30 minut, ale można także tego nie robić i piec cały czas w rękawie. Następnie zdjąć przykrywkę i podpiec jeszcze górę przez 10-15 minut, ale można także tego nie robić i piec cały czas w rękawie. Zdjąć sznurek. Kroić ukośnie.
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńCudowny! :) Na pewno smakuje tak wspaniale jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńSprawdzimy
OdpowiedzUsuńlux!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
UsuńCzy można go przygotować wcześniej i później odgrzewać? Nie będzie suchy?
OdpowiedzUsuńno cóż schab ma to do siebie ze lubi się szybko przesuszyć. może się tak zdarzyć ze w trakcie odgrzewania straci na swojej soczystości i nawet boczek i ser nie pomogą. najlepszy jest od razu po upieczeniu.
Usuń