Hiszpański kurczak w pomarańczach
Kurczak, pomarańcze i papryka.. trio idealne... przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne.
Hiszpański kurczak w pomarańczach
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- sok z 1/2 pomarańczy
- pomarańcza
- 1/2 szklanki soku pomidorowego, przecieru lub passaty
- 1 łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- łyżeczka tabasco
- 100 g dyni
- sól
- pieprz świeżo mielony
Kurczaka posypać solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka. Paprykę pokroić w paski. Pomarańcze umyć i pokroić na ćwiartki. Dynię obrać i pokroić w średnią kostkę.
Kurczaka obsmażyć w garnku na oleju na lekki brąz z obu stron. Dodać cebulę, czosnek, paprykę i smażyć ok. 5 minut. Wszystko skropić sokiem z połowy pomarańczy. Dodać sok z pomidorów, zioła, tabasco i gotować 2 minuty. Pomiędzy kurczaka włożyć kawałki pomarańczy ze skórą i dynię. Przykryć i dusić ok. 15 minut.
Kurczaka obsmażyć w garnku na oleju na lekki brąz z obu stron. Dodać cebulę, czosnek, paprykę i smażyć ok. 5 minut. Wszystko skropić sokiem z połowy pomarańczy. Dodać sok z pomidorów, zioła, tabasco i gotować 2 minuty. Pomiędzy kurczaka włożyć kawałki pomarańczy ze skórą i dynię. Przykryć i dusić ok. 15 minut.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso zw warzywami podać razem z ryżem.
Zawsze twierdziłam, że kolor pomarańczowy to idealny kolor na jesień, również w kuchni :)
OdpowiedzUsuń